Futures

Bevezetés

A határidős kontraktus egy olyan származtatott termék, amikor két fél megegyezik egy pénzügyi vagy árupiaci termék jövőbeni szállításáról egy adott árfolyamon. Az ügylet megkötésekor valószínű, hogy az eladó még nem termelte meg az adott terméket és a vevőnek még nincs szüksége a termékre. Azonban ahhoz, hogy a határidős piac szereplőjévé váljunk nem szükséges a mögöttes termék tényleges fogadása vagy leszállítása. Az ügyletek elsöprő többségében nincs fizikai szállítás. A legtöbben fedezés (hedge) vagy spekuláció céljából lépnek a piacra.

Rövid történet

Mielőtt az amerikai határidős piac kialakult kb.150 évvel ezelőtt, a farmerek miután betakarították a termést, elvitték a piacra, annak reményében, hogy ott a legjobb áron tudják eladni. A kereslet és a kínálat gyakran eltért egymástól ezért vagy nagyon magas árak alakultak ki, vagy sok felesleges áru maradt eladatlanul. Először Osakában a rizzsel és a selyemmel, Chicagóban a kukoricával és New York-ban a gyapottal üzleteltek jövőbeni szállításra. Ezek a piacok voltak a mai határidős piacok elődjei. Manapság már nem csak mezőgazdasági árukra lehet kereskedni, hanem részvényekre, kötvényekre, devizákra és fémekre a globális, nagy likviditású futures piacokon. Az innováció és a modern technológia eredményeként az elérhető termékek köre folyamatosan bővül.

Hogyan működik a piac

A határidős kontraktus ára azt mutatja meg, hogy a szállítás napján mennyit kell fizetni a termék egységért. Például egy búzatermesztő farmer próbálja biztosítani a jövő évi búzának az eladási árát, hogy tudja mekkora bevétellel kalkuláljon. Másik részről egy pék próbálja a kiadásait fixálni, ezért vevőként jelenik meg a határidős piacon. Ha megszületik az üzlet tegyük fel 4$-os árfolyamon 5 000 bushel búzáról júniusi határidőre, az azt jelenti, hogy a teljesítés napján az 5 000 véka búza a korábbi időpontban megkötött áron cserél gazdát a két szereplő között. Általánosságban a határidős kontraktus megállapodás két fél között: short pozíció - a fél vállalja a termék leszállítását-, long pozíció - a fél vállalja a termék fogadását. Az előző példában a termesztő short, a pék long pozícióban volt. Természetesen aki spekuláció céljából nyit pozíciót, nem kell, hogy megvárja a lejárat napját, hanem bármikor lezárhatja azt.

Minden határidős kontraktusban minden specifikálva van, a mennyisége, a minősége az adott árunak, a szállítás napja és módja, illetve az ár/egység.

A határidős piacon a nyereség/veszteség napi elszámolás alapján a tőzsde által meghatározott elszámoló áron történik. Példánkban, ha 4$-on kötött üzlet elszámoló ára aznap 5$ volt, akkor a farmer, mivel short pozícióban volt, 5 000$ veszteséget, a pék pedig 5 000$-os pluszt könyvelhet el a számláján. (árfolyam változás szorozva a kontraktus mérettel, 1$ * 5000 bushel). A két fél számláján minden nap megtörténik az elszámolás, az árfolyam változásoknak megfelelően.

A szereplők

Fedezeti ügyletet kötők (Hedge-elők)

Farmerek, termelők, importőrök, exportőrök az árfolyamkockázatuk csökkentése érdekében a fizikai felhasználásukat a határidős piacon fedezik le.

Spekulánsok

Céljuk profit elérése az árfolyamváltozásokból, ezért nem a kockázatcsökkentés fontos nekik a határidős piacokon, hanem hogy a likvid és volatilis piacokon nagyobb kockázatot vállalva növeljék profitjukat. Árfolyam emelkedésre számítva long pozíciókat (vesznek), árfolyam csökkenésre számítva short pozíciókat nyitnak (eladnak).

Jellegzetesség

A határidős piacon a pozíciónyitáshoz szükséges összeg az alapletét (margin), amelyet a tőzsdék több kockázati tényező figyelembevételével határoznak meg. A fenti példában 4$-os árfolyamon történt a búza kontraktus nyitása, ehhez azonban nem kellett a feleknek a kontraktus árfolyamértékét (20 000$) a számlájukon tartani, elég volt a brókercég által igényelt margin elhelyezése. Természetesen a napi elszámolás miatt a kedvezőtlen árfolyam-alakulást az ügyfélnek kell finanszíroznia, így ilyen esetekben előfordulhat a "margin call", mikor a bróker az ügyfelet a számlája feltöltésére vagy a pozíció zárására szólítja fel. Amennyiben ez a pótlás nem történik meg azonnal (aznap), akkor a brókernek joga van a pozíció likvidálására. Mivel az alapletét általában az árfolyamérték 5-10%-a, így lehetséges a tőkeáttételes kereskedés. Ez egy kétélű fegyver a spekuláns kezében, mivel kis árfolyammozgásnál is relatíve nagy nyereségre vagy veszteségre tehet szert. A termékek esetében meg van határozva a minimális elmozdulás ("tick") mértéke, illetve a napi maximális elmozdulás, mely számításának alapja az előzőnapi elszámoló ár. Előfordulhat olyan eset, amikor a piac limittel mozdul el, így nem biztos, hogy a pozíciót likvidálni lehet.